Caranya, rendam daging kambing semalaman dan dijamin akan empuk serta tidak berbau lagi.
5. Buang Lemak-Lemak pada Daging
Daging kambing apalagi ketika didapatkan pada perayaan Idul Adha, biasanya para penyembelih tidak punya waktu untuk membersihkan lemak-lemak pada daging.
Padahal lemak itulah menjadi penyebab daging kambing mengeluarkan bau prengus. Kalau pun anda langsung memasak daging tanpa membersihkan, akan memicu bau tak sedap pada olahan daging kambing tersebut.
Makanya, sebelum mengolah daging, pastikan memotong beberapa lemak berlebih. Semakin sedikit lemak yang meleleh pada saat di masak, akan semakin sedikit aroma yang muncul.
6. Lemon dan Cuka
Lemon dan Cuka memang ampuh dalam menghilangkan bau prengus daging kambing. Caranya, dengan merendam daging dalam waktu beberapa jam atau semalaman dalam cairan asam tersebut.
Dijamin bau akan hilang dan daging kambing yang direndam cairan asam membuat lebih empuk.